II. Honvédelmi Nap Dabas

KIÁLLÍTÁSI DARABOK

Másodjára került megrendezésre Dabason a Honvédelmi Nap, melyre csapatunk meghívást kapott, melyet komoly megtiszteltetésnek vettünk, ezúton is köszönjük a szervezőknek! Idén egy hónappal későbbre tevődött az időpont, így az időjárás sajnos nem is volt annyira kegyes hozzánk, de ez nem szegte kedvünket.

Már hetekkel korábban elkezdtük a szervezkedést és felkészülést, hisz jól tudjuk, hogy egy ilyen eseményre nem szabad csak úgy “kiesni”. Mivel azonban egy játék is volt azon a hétvégén a dolgunk még nehezebb volt, hisz mindent úgy kellett elpakolni, elosztani, hogy utána könnyen  tudjunk indulni Kunmadarasra.

AZ OROSZ SZEKCIÓ

A szervezés a felszerelés felmérésével indult, hisz az már fix volt, hogy az egész csapat jön. Gyorsan összeírtuk a fegyvereket, ruházatot és egyéb kiegészítőket, amiket ki akarunk, tudunk vinni a Honvédelmi Napra. Amint ezzel megvoltunk, kezdődött a szortírozás, mi az amit az érdeklődők kipróbálhatnak, megfoghatnak és mi az, amit csak távolról figyelhetnek. Mivel  már tudtuk, hogy az emberek nagyon szeretik az eszközöket kézbe venni, kipróbálni, a fiatalabb korosztály pedig nem kis energiát fektet az amortizáció felgyorsításába, ezért nem volt könnyű  dolgunk, de szerencsére 4 puskát, 2 pisztolyt és néhány felszerelési tárgyat sikerült félre tennünk, hogy majd azokkal lehet közelebbről is ismerkedni.

Miután ezzel megvoltunk, jöhetett a kiválogatás, hisz mindenképpen a DOGS csapat és a SEAL kommandó operátorainak felszerelését, “mindennapjait” szerettük volna bemutatni, így a teljes fegyver és felszerelési arzenált, amit összehordtunk nem vihettük ki, mivel azért akad olyan, amit a SEAL egyáltalán nem, mi pedig csak végszükség esetén használunk,  így pár dologtól egyszerűen meg kellett válnunk, nekik nem jutott hely.

Miután már tudtuk, hogy a felszerelésünkből mi az amit viszünk jöhettek az extrák. Mondhatni két puskát mindenki ki tud tenni az asztalra, úgyhogy kellett valami plusz amitől az emberek megjegyzik, hogy melyik sátornál is jártak. Ennek első lépése az extra látványosság megtervezése volt. Mivel a háttérbe tervezett Galaxy tehergép éppen nem ért rá, így egy projector maradt. A szervezőkel egyeztetve tudtuk, hogy kapunk majd áramot, úgyhogy már nem is volt semmi akadálya az ötletnek, megvolt a laptop, a projector, csak ki kellett találni, mit is vetítsünk.

Szerencsénk van, hisz a Navy SEAL manapság már eléggé nyitott, így nem csak hogy könnyű hozzáférni promó videókhoz, hanem Ők maguk ajánlják, hogy töltsük le és terjesszük. Megjegyzem kifejezetten igényes videók vannak fent, így ez esetben nehéz dolgunk nem volt, de tudtuk, hogy ez még kevés, hisz mi mégsem a Navy SEAL vagyunk, hanem a DOGS, úgyhogy kell valami saját is. Szinte adta magát az eddigi fotóinkból készített videó montázs. Ezzel már kicsit meggyűlt a bajunk, hisz nem is olyan kevés kép gyűlt eddig össze, de azért elkészült.

Ekkor lehetett volna nyugodtan hátradőlni, hisz van puska, van videó, meg pár jóképű legény, mi kell még … ahogy egy kirakatba sem csak bedobálják a ruhákat, mi sem elégedhettünk meg azzal, hogy csak kipakoljuk a cuccainkat. Kellett valami téma.

AK

Mivel vegyesen voltak fegyvereink “mindkét oldalról”, AK-k és M4 esek, ezért úgy döntöttünk egyből nem is egy, hanem mindjárt két témával készülünk. Egy markáns, kiemelt amerikai, SEAL-es és egy szovjet csendélettel. Így bemutatva azokat a fegyvereket és felszereléseket, amiket mi, illetve amiket az “ellenségeink” használnak. Itt jegyzem meg, a hangtompítós, eredeti PSO távcsővel szerelt AK-47 -es kifejezetten szemet gyönyörködtető volt.

Mivel mindez csak a fejünkben volt, még mindig nem hagyhattuk abba a tervezést. Nagy vonalakban ki kellett találni mit hova teszünk, ki hova állhat, mi honnan látszódna, nem látszódna, nézne ki jól. Kis rajzolgatás, tologatás, számolgatás után egy kezdetleges terv, ötlet halom megvalósult, a végleges simítások a helyszínen jönnek.

Alapvetően elégedettek voltunk a látottakkal, sikerült úgy elrendezni mindent, hogy nem tűnt kirakodó vásárnak, látványos apróságok tették szebbé a látványt, úgyhogy a felkészülés meghozta gyümölcsét. Persze pár dologra ezután is nagyon oda kellett figyelnünk. Szemét, zacskó, műanyag pohár, vizes palack semmiképp se kerüljön látható helyre, hisz az alapvetően zöld, fekete közeget egy fehér, vagy színes tárgy hamar zavarttá teszi, így jelentősen rombolva az illúziót, melyet megteremteni akartunk.

Ezután már csak az emberi tényező jött. A fontos most a nézelődő, aki egy fél óra, órára csöppen csak bele ebbe a világba, így ezt az időt nekünk rá kell szánni, figyelni, megszólítani … de ez már egy másik történet …

Ahogy említettem már, az időjárás annyira nem volt kegyes hozzánk. Szinte egész nap esett, pedig még a szeptemberi hónap sem indokolná annyira. Persze azért pár ismerős és jó néhány ismeretlen

KORSZAKOK TALÁLKOZÁSA

látogatott ki a területre. Talán az eső miatt, talán a kevesebb látogató miatt, de idén hiányoztak a programok, sem kutyás rendőr, se kommandósok, habár a középkori hagyományőrzők kitettek magukért és párszor elsütötték az ágyúkat, ami nem kis hangzavarral járt, de mindenképpen látványos bemutatóval körítették.

Viszonylag sok kiállító is volt, természetesen a Dabasi SAS, akik a fegyvereiket, különféle SAS es könyveket hoztak és itt volt a makett kiállítás is! Voltak Magyar Ejtőernyős, Német, Középkori hagyományőrzők,  nagyon komoly felszereléssel, szinte minden megfogható, kipróbálható volt, és persze számos Airsoft csapat is képviseltette magát!

A nap végére azért mi is elfáradtunk, de indulni kellett … jelezték, hogy egy Black Hawk lezuhant Mogadishuban …

Reméljük jövőre találkozunk újra!