Rádió próba!

Jó sok idő telt már el az első játékom óta, de már akkor is sejtettem, hogy ehhez bezony szükség lesz rádióra. Persze sok segítséget kaptam a való életből és a filmekből is, hisz a katonák mindenhol használnak rádiót. Na de milyet és hogyan? Ez a kérdés már annyira nem is egyszerű.

Mielőtt bele vágnék abba, hogy milyen rádiót vennék én magam, kicsit beszélnék arról, hogy szerintem miért is jó dolog, ha jómagam és a csapat minden tagja rendelkezik egyel.

RádiózásÉn mindenképpen amellett tenném le a voksomat, hogy igenis kell rádió, de nem biztos, hogy egyfolytában használni kell. Kicsit ellentmondásos lehet, de gyorsan kibontjuk. Alapvetően abból indulok ki, hogy a csapat, amiben játszol a nagyon egyszerű “tingli-tangli” játékoknál összetettebbekre jár, akár több naposra is. Így ebben az esetben előfordulhat a legegyszerűbb rádió használati eset, egyszerűen szétváltok. Lesz aki a vissza állón van, lesz aki kint őrségben, vagy egyszerűen csak egy nagyobb kerülőt tesz. Ezen esetekben mindenképpen jó ha a csapat tud egymással kommunikálni és erre az egyetlen lehetséges eszköz (az ordibáláson kívül) a rádió. Ez az alap, és ezt lehet bonyolítani azon speciális eshetőségekkel, amikor már szinte nélkülözhetetlen a rádió. Vegyük például azt a lehetőséget, hogy az éjszaka beköszöntével a csapatod két részre oszlik, az egyik az elterelést végzi a másik a foglyok kiszabadítását. Lehet azt mondani, hogy 23:35:17 kor támadás, de lássuk be, hogy ez csak a filmekben működik. Az egyetlen lehetőség az összehangolt akcióra az, ha mindenki rádiót használ. Mindezek mellett még rengeteg haszna van egy rádiónak, abban az esetben, ha az ember sokkal komolyabban veszi az Airsoftot, hisz üzenhetsz a másiknak úgy, hogy meg sem kell mozdulnod, elég suttognod, de mégis hallja az aki mögötted hasal háttal, 5 méterre.

Amennyiben mégsem sikerült meggyőznöm, hogy a csapatnak nagyon is hasznos, ha van rádiója, egy tagnál azért mindenképpen érdemes ha akad egy ilyen eszköz, méghozzá azért, hogy a parancsnoksággal tarthassa a kapcsolatot. Komolyabb játékokon a parancsnokság hasznos információkkal, feladatokkal látja el a teameket, azok akcióit próbálja összehangolni, de ez csak akkor működik, ha van valakinél rádió. A csapat rádiós nagy kincs!

Akkor nézzük, milyen típusú rádiók vannak (nagy vonalakban).

Katonai rádiók

Motorola - Katonai rádióAhhoz, hogy eredeti katonai rádiót használjunk be kell lépni a hadseregbe, aminek több oka is van. Először is az általuk használt rádiók a civil felhasználásban nem engedélyezettek, de ha ezen az apróságon átlendülünk, akkor jön az áruk. Kifejezetten borsos áron lehet hozzájutni ezekhez az eszközökhöz és ugye nem is elég 1 db, mivel az egész csapatot érdemes felszerelni. (Hogy miért jó ha mindenkinél ugyan az a típus van, arra majd később visszatérek.)

Tehát arról le kell mondani, hogy egy csilli villi szuper vízálló, mindent kibíró szuper rádiónk legyen, mint Rambónak, helyette be kell érjük azzal, amint legálisan, normális áron lehet vásárolni. Szerencsére eléggé komoly választék áll a rendelkezésünkre.

Walkie Talkie

Walkie TalkieEléggé komoly ugrás, hisz a két végletről van szó, de hát gyorsan vágjuk el a felesleges szálakat. Tehát a Walkie Talkie rádió “család”. Ezek egyszerű, 10.000 Ft. körüli rádiók, szinte bárhol beszerezhetőek és ezért az árért egyből kettőt adnak. A legtöbb játékos ezzel a típussal kezd, ami nem is egy rossz választás, az árat tekintve. Szinte semmi baj nincs ezekkel az eszközökkel. Jól bírják, a pályák méretét nézve elég a teljesítményük, fogják mind a 8 csatornát, amit használunk, könnyűek, egyszerű elemmel működnek, ami lehetővé teszi, hogy a több napos játékokon végig üzemeljenek (mivel könnyű elemet cserélni).

Ezek a rádiók az áruknak megfelelően nagyon egyszerűek és viszonylag kevés lehetőséggel bírnak. Azért a viszonylagot itt érdemes lehet zárójelbe tenni, hisz a funkciók nagy részét általában ki sem használjuk, de sajnos vannak olyan esetek, amikor kevésnek bizonyulnak. A legnagyobb hátrányuk ezeknek a rádióknak a headset. Rettenetesen egyszerű fülhallgató tartozik hozzájuk, kb. ugyan az, ami a telefonokhoz is. Ami tökéletesen alkalmas buszozás, sétálás, vezetés közben arra, hogy telefonáljunk, de azért itt sokkal nehezebb feladatok elvégzésére van szükség. A picike adó gomb megtalálása egy fagyos téli éjszakán kesztyűben nem a legkönnyebb feladat, főként ha nem szabad nagyon matatnunk, hisz ezzel felkeltjük az “ellenség” figyelmét. A füldugó része is hagy kívánni valót maga után még akkor is, ha a legprofibb fehér alma fülest vesszük, ami nem havas környezetben még árulkodó is. A zsinór túl hosszú és képes bármibe bele akadni, a füles nem jól rögzíthető és persze éppen akkor esik ki, amikor pont nem kellene.

Összességében ez a rádió ár / érték arányban kiváló lehetőség azok számára akik főként hobbiként tekintenek az Arisoftra, vagy még nem régóta játszanak, esetleg nem találták meg azt a csapatot, amire vágynak. Minden olyan kihívásnak megfelel, ami felmerülhet egy átlagos játékon, sőt, a többnapos, milsim eseményeken is megállhatja a helyét! Persze tudnunk kell, hogy olcsó volt, így nem is a legjobb!

Kétsávos rádiók

Puxing PX-888Ezek a “felső” kategóriás rádiók, legalábbis ezeknél komolyabbat még nem láttam egy játékon sem (ami nem azt jelenti, hogy nincs). Mi is ilyen típusú rádiót használunk, méghozzá a Puxing PX-888 at. A Walkie Talkie -k al ellentétben ezek a rádiók már nem mondható olcsóknak, darabja (azaz nem 1 pár)  24.000 Ft. a cbradio.hu weboldalán. Ennél olcsóbban nem nagyon lehet kapni (ha csak nem másik Airsoftostól), plusz itt megcsinálják hogy ne legyen doboz hangja.

Első és legfontosabb előnye a headset, ami az előző nagy hátránya volt. Mivel szabványos (Kenwood, Motorola, ICom) csatlakozó felülete van, eléggé sok féle közül válogathatunk. Megint csak az ár az, ami határt szabhat, főként, hogy érdemes itt is az egész csapatnak ugyan azt a kiegészítőt megvennie.

Létezik hozzá gégemikrofon, fülhallgatós / mikrofonos változat, így nyugodtan válogathatunk abból, hogy mi a kényelmes, mi az amit jól tudunk hasznosítani. Ezeknél a kiegészítőknél az extrém sportolókat, talán az Airsoftosokat is figyelembe vették, így a rádió adó gombok nagy méretűek, jól elérhetőek és szinte mindig van hozzájuk kivezetés, egy gomb, amit az ujjunkra tudunk erősíteni, ami hatalmas előny.

Hogy miért is jó az, ha könnyen hozzáférsz a rádió nyomógombjához? Szerintem már mindenkiben felsejlett a kép, ahogy a sötétben hirtelen észre veszitek egymást, de még lőtávon kívül. Míg az ellenfeled elkezd kotorászni a telefonos headsetjének nyomógombja után, hogy értesítse a többieket, te végig célra tartasz, egy kicsit jobban hozzányomod a hüvelykujjad a fegyverhez és már informálhatod is a többieket … a fegyvert végig a célon tartva. Szinte biztos, hogy te jössz ki jobban a szituációból.

Az ördög a részletekben rejlik mondják és ez igaz mindenre amit az ember komolyan tud csinálni. Ez a rádió típus sokkal drágább mint az egyszerű verziók, viszont ha komolyan foglalkozol az Airsoftal akkor a felszerelésed is ehhez igazítod, hogy ahol lehet pillanatokat nyerj.

Ezek után már szinte felesleges említenem a rengeteg lehetőséget amit egy ilyen rádió kínál. A PX-888 as két sávot kezel egyszerre, a sávokat titkosítani is tudja illetve a csatornák programozhatóak, így ha a csapatod saját csatornát szeretne és nem akarja, hogy “illetéktelenek” bele hallgassanak, akkor ez egy kiváló választás.

SEAL Dogs Team

Mi a SEAL Dogs -nál kizárólag PX-888 asokat használunk gégemikrofonnal, így a rádió és a kiegészítő típusa is azonos. Erről már beszéltem, hogy ez jó dolog lehet, na de miért is? Megint a legegyszerűbb példát véve a csapatban vannak fontosabb és kevésbé fontos pozíciók (mindenképpen rádiózás téren csak!). Ilyen például a csapat rádiósa és a csapat parancsnoka, illetve az egyes csoportok parancsnokai. Ideális esetben mindenkinek van rádiója és minden jól megy, ám sosem szabad erre számítani. Tegyük fel valakinek elromlik a rádiója, például a parancsnoknak. Ebben az esetben a legkevésbé rádió fontos ember átadja neki a sajátját. Ha mindenkinek más fajta van, akkor a PK -nak vagy ismernie kell mindet, vagy nem lesz annyira hatékony használója az eszköznek. Ugyan ez a helyzet abban az esetben is, ha lemerül a rádió. Vagy mindenkinek van saját pót akksija, vagy a csapatnak van 1-2 db összesen és az mindegyik rádióba jó, mindegy melyik merül le.

Sokszor előfordul velünk is, hogy sávot kell váltani, hangerőt állítani, vagy bármi hasonló, mivel a hátunkon van a rádió nem a sajátunkat kezeljük, hanem mindig a társunkét, ez is egyszerűbb így, hogy csak 1 féle eszközünk van, hisz mindenki ismeri mindenki rádióját, könnyedén be tudja állítani, amivel időt spórolunk.

A programozása és karbantartása is sokkal egyszerűbb, hisz a csapat technikusabb beállítottságú embere elég ha egy félét ismer és tud programozni, szerelni; nem kell rádió technikusi végzettség.

Nagyon nem szokásom, de azért megjegyzem a gucci faktort is. Mennyivel jobban nézel ki, ha a haverodnak is ugyan olyan rádiója van és az nem sárga hello kitty-s 😀

Reméljük tudtunk segíteni a rádió választási kérdésben, viszont hangsúlyoznám, hogy az itt leírtak a mi véleményünk, elfogadunk más véleményeket is természetesen és nem is tekintünk senkit kevesebbnek azért mert nem PX-888 asa van, valószínűleg nem véletlenül léteznek más fajták is a piacon.

T W I L E K


Megjelölve: